Voedingscentrum Masterclass Zweden en Denemarken “Nordic aanpak duurzaam voedselbeleid” (3-7 juni 2019)

Deze studiereis focust zich op het in juni 2018 gepubliceerde “Solutions Menu: A Nordic guide to sustainable food policy”. Dit initatief van de Nordic Council of Ministers omvat innovatieve oplossingen op het gebied van voedingsbeleid opgedeeld in 24 beleidsvoorstellen.

Hoewel de Scandinavische context anders kan zijn dan de Nederlandse, bieden deze beleidsoplossingen een scala aan nieuwe inzichten en inspirerende voorbeelden die ook voor ons in Nederland relevant kunnen zijn. Dit initiatief richt zich op vijf verschillende thema’s: 1) Voeding; 2) Voedselcultuur en identiteit; 3) Voedsel en maaltijden in de publieke ruimte; 4) Voedselverspilling; en 5) Duurzame voedingspatronen.

Voor wie is het interessant om mee te gaan? Een select gezelschap is uitgenodigd (max.20 deelnemers) voor deze studiereis, waaronder beleidsmakers, hoogleraren op het gebied van voeding (gezondheid en duurzaamheid), maar ook non-profit organisaties en directeuren van koepelorganisaties uit de voedingswereld die zich willen laten inspireren en willen exploreren hoe ze leerpunten van dit initiatief kunnen toepassen in hun dagelijkse werkzaamheden.

In het verleden organiseerde het Voedingscentrum al verschillende succesvolle studiereizen. In 2012 een reis naar de Verenigde Staten om te zien hoe ze daar het gevecht met obesitas aangaan en een reis naar London in 2016 om een inzicht te krijgen in de toepassingen van nudging. Ook deze studiereis belooft een leerzame en inspirerende reis te worden, waar we om tafel gaan met verschillende spelers uit de wereld van de voeding. We bezoeken onder andere overheden, universiteiten, non-profit organisaties, internationale organisaties en lokale initiatieven. Daarnaast biedt de reis voldoende ruimte om met elkaar in gesprek te gaan.

Voorgestelde organisaties om te bezoeken zijn onder meer:

– Nordic Council of Ministers
– The Nordic Food Policy Lab
– World Health Organization Europe
– National Food Agency Sweden
– Skolmat Sverige (een Zweeds initiatief dat basisscholen ondersteunt bij het verschaffen van gezonde schoolmaaltijden)
– IKEA hoofdkantoor (actief in reduceren voedselverspilling)
– Alt om Kost (onderdeel van het Deens Ministerie van milieu en voedsel, vergelijkbaar met het Voedingscentrum)
– Children’s Food House (een Deens initiatief om kinderen te leren gezonde maaltijden te bereiden) .