Mid-Term elections – a studyprogram to Washington, D,C.

3-9 november 2018

Washington DC is het politieke centrum van de Verenigde Staten, wellicht zelfs van de wereld. APEP organiseert elk jaar een studieprogramma in Washington, DC teneinde deelnemers kennis te laten maken met deze stad en de politieke macht aldaar.

Op dinsdag 6 november a.s. vinden in de VS de mid-term elections plaats. Alle 435 zetels in het House of Representatives worden herkozen en 35 van de 100 zetels in de Senaat. Het zal erom spannen of de Republikeinen de meerderheid in zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden kunnen behouden. Momenteel zijn de kansen voor de Democraten in, met name het Huis van Afgevaardigden, het best. Maar bij de Democraten zijn meer dan 24 Senaatszetels beschikbaar voor herverkiezing, waarvan er 10 zijn in staten waar President Trump tijdens de verkiezingen in 2016 heeft gewonnen.

Het zijn zware tijden voor de Democraten: extreme verhoging van het defensiebudget, openbaar onderwijs onder vuur, milieuregels de prullenbak in. De Democraten hopen tijdens deze tussentijdse verkiezingen grote winst te kunnen behalen. Bijna traditioneel lijdt de partij van de zittende president een nederlaag bij de tussentijdse verkiezingen.

En wat heeft 2 jaar Trump Amerika gebracht? Wordt “America great again?” Senator McCain noemt het Trumpisme – een cocktail van populisme, isolationisme en nationalisme. Senator Bob Corker (partijgenoot van Trump) vindt het “een schande dat het Witte Huis een dagverblijf voor volwassenen is geworden”. Poetin noemt Trump “dapper” vanwege de ontmoeting met Kim Jong-un. Kortom: de meningen zijn nogal verdeeld over de machtigste man ter wereld. Reden genoeg om te gaan kijken wat huidige stand van zaken is en wat de verwachtingen voor de verkiezingen van 2020 zijn.

Van 3-9 november 2018 organiseert APEP een politiek programma in Washington, DC, waarin de deelnemers inzicht krijgen in de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen en het politieke en electorale proces in de VS. De delegatie bezoekt politieke rally’s, ontmoet politici die herkiesbaar zijn, pollsters en politieke actiegroepen, journalisten en denktanks. De dag na de verkiezingen wordt er gesproken met relevante experts en key players over de gevolgen van de verkiezingsuitslag. Ook zal er vooruitgekeken worden naar de presidentiele verkiezingen in 2020 en wie de mogelijke kandidaten zijn, en zal er aandacht worden geschonken aan actuele topics zoals buitenlandse handel, klimaat, veiligheid, gezondheidszorg, etc.

Deze studiereis is bedoeld voor bestuurders, senior-managers, belangenbehartigers en overige experts met een interesse in de Amerikaanse politiek en verkiezingen: bedrijfsleven, overheid (ministerie, toezichthouders), belangenverenigingen, gespecialiseerde dienstverleners en academici.

Dit programma biedt de deelnemers een intensieve kennismaking en face-to-face gesprekken met o.a. een lid van het Amerikaanse Congres en stafmedewerker(s), prominente lobbyisten, opiniepeilers, denktanks (bijvoorbeeld Brookings en AEI) en de media (zoals de Washington Post of CNN) in de Amerikaanse hoofdstad. Maar ook zullen er ontmoetingen plaatsvinden met vertegenwoordigers van de World Bank of IMF, Nederlandse Ambassade, GW University etc.

Daarnaast is het programma een uitstekende netwerkgelegenheid: tijdens het 6-daagse bezoek hebben deelnemers ruim de gelegenheid voor informele discussies met co-delegatieleden uit diverse sectoren.

Heeft u interesse in bovenstaand programma, laat het ons dan weten via exchange@apep.nl