Inside Brussels 2013

4-6 juni

Studieprogramma voor bestuurders,
managers en public affairs professionals

De ‘Eurozone’ doet in naamsbekendheid al lang niet meer onder voor de ‘EU’. Meerjarenbegroting, noodfonds, steunpakketten, begrotingsdiscipline, korting op de EU-afdracht, bankenunie, eurobonds – het Europese vocabulaire is tegenwoordig sterk financieel getint. De schuldencrisis en economische malaise bepalen in sterke mate het beeld. Onderwijl wordt gemord over ‘sluipende federalisering’, gespeculeerd over een ‘brexit’ en kritiek geleverd op het ‘democratisch deficit’.

In hoeverre klopt de beeldvorming van een Europese elite in Brussel die, om de euro en het eenwordingsproject te redden, de trein van de Europese integratie stug laat voortdenderen, in weerwil van de passagiers die en masse liever zouden afremmen of uitstappen?

Het APEP-studieprogramma Inside Brussels 2013 zal zoals gebruikelijk inzicht verschaffen in de besluitvormingsprocessen binnen de EU en de mogelijkheden om daarop invloed uit te oefenen, maar daarnaast ook het ‘imagoprobleem’ van Europa onder de loep nemen en de actualiteit belichten (EU-begroting 2014-2020, centralisatie van financieel-economisch beleid, discussie bevoegdheden Brussel vs. lidstaten, vervolmaking interne markt).

Inside Brussels 2013 is een intensief 50-uurs studiebezoek aan de hoofdstad van Europa speciaal bestemd voor bestuurders, managers en (senior) public affairs-professionals van bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden. Het programma zal aanvangen met een lunch op dinsdag 4 juni en sluit af met een lunch op donderdag 6 juni.

Het programma zal bestaan uit discussiebijeenkomsten – zoveel mogelijk op locatie in de Europawijk – met senior vertegenwoordigers van de belangrijkste Europese instellingen (Commissie, Parlement, Raad), alsmede met prominente lobbyisten en journalisten. Tot de bevestigde gesprekspartners behoren o.a. een aantal van de invloedrijkste Nederlanders in Brussel: Ambassadeur Pieter de Gooijer, Permanent Vertegenwoordiger van Nederland bij de EU, Luuk van Middelaar, persoonlijk adviseur en speechschrijver van Europese Raad-voorzitter Herman Van Rompuy, Constantijn van Oranje, Kabinetschef van Commissaris Neelie Kroes, en Onno Ruding, voorzitter Centre for European Policy Studies (CEPS).

APEP’s Inside Brussels 2013 biedt deelnemers:

  • de mogelijkheid tot het opdoen of opfrissen van essentiële Brussel-kennis: inzicht in de institutionele structuur en besluitvormingsprocessen van de EU, het Brusselse speelveld;
  • inzicht in de (on)mogelijkheden van belangenbehartiging in Brussel, ervaringen van toplobbyisten;
  • verschillende perspectieven op het heden en de toekomst van Europa: gevolgen van de crisis, economische belangen vs. politieke, communautair belang vs. primaat lidstaten, op welke beleidsterreinen valt meer bemoeienis te verwachten, de rol van Nederland;
  • de kans om zelf sfeer te proeven in de hoofdstad van Europa en van gedachten te wisselen met sleutelspelers en insiders;
  • een uitstekende netwerkgelegenheid, als lid van een divers (maar niet te groot, ca. 15 personen) gezelschap van hoog niveau.

Voor meer informatie over kosten en aanmelding (met voorrang voor APEP Member-organisaties): Robin Doeswijk, Programmamanager 010-2424 182 / robin.doeswijk(at)apep.nl.