Europese regelgeving voor de handel in financiële instrumenten

Brussel & Parijs, 16-19 juni 2014

volledige titel: Europese regelgeving voor de handel in financiële instrumenten – veranderingen en impact
voor:
bestuurders en senior managers, regulatory experts, beleidsmakers
van: instellingen direct betrokken bij de handel in financiële instrumenten, toezichthouders, rijksoverheid, belangenorganisaties en gespecialiseerde dienstverleners

Richtlijnen en verordeningen uit Brussel, richtsnoeren en technische standaarden uit Parijs. Talrijk, verreikend, vaak complex en elkaar steeds sneller opvolgend worden ze uitgestort over de financiële markten. De stapeling van Europese regels – uitonderhandeld in de ‘triloog’ (overleg Commissie, Parlement en Raad) en geïmplementeerd onder het wakend oog van Europees toezichthouder ESMA – vormt een substantiële uitdaging voor zowel marktpartijen als (nationale) wetgevers, beleidsmakers en toezichthouders.

De inrichting en organisatie van de handel in financiële instrumenten (on- en off-exchange) zal in de komende jaren sterk worden beïnvloed door een reeks pakketten met nieuwe of herziene regelgeving, bedoeld om een antwoord te bieden op de snelle technologische ontwikkelingen, fragmentatie van de handel en toenemende concurrentie: MiFID II (versterking marktstructuren, regulering HFT) en CSDR (regulering en toegang tot CSDs), waarover in januari 2014 resp. december 2013 een akkoord werd bereikt; EMIR (clearing en transparantie OTC derivaten), dat zich in de implementatiefase bevindt; en MAD II (marktmisbruik) dat naar verwachting in 2015-2016 van kracht wordt.

De betekenis van deze Europese regels voor de microstructuur van de markten staat centraal in een studieprogramma dat APEP van 16 t/m 19 juni organiseert in Brussel en Parijs. Wat behelsen de veranderingen precies, welke rationale schuilt erachter en wat is de verwachte/mogelijke impact? Het programma – zie hier voor reisschema en hoofdlijnen – plaatst deelnemers aan tafel met sleutelspelers in beide steden en biedt tevens de gelegenheid om onderling van gedachten te wisselen.

Deze studiereis is bedoeld voor bestuurders en senior managers van instellingen die direct betrokken zijn bij de handel (beurzen, alternatieve platformen, OTC), overheidsorganisaties (ministerie, toezichthouders), belangenverenigingen en gespecialiseerde dienstverleners. Als co-delegatieleiders zullen fungeren Jan Bart de Boer, Bestuurslid en Chief Commercial Officer van ANB AMRO Clearing Bank N.V., en Sander van Leijenhorst, Senior Toezichthouder Effectenmarkten en Financiële Infrastructuur bij de Autoriteit Financiële Markten.

APEP organiseert het programma en verzorgt de begeleiding, hotelaccommodatie en treinreserveringen Brussel-Parijs en Parijs-Amsterdam. Deelnemers dienen zelf voor vervoer naar Brussel te zorgen op de eerste dag.

Voor meer informatie over programma, deelnamekosten en inschrijving: Robin Doeswijk, programmamanager 010-24 24 182 / robin.doeswijk@apep.nl