Het Europese investeringsplan – rationale, kansen en uitdagingen

WAAR: Brusselinvesteringspakket_juncker - 2
WANNEER: 12-14 oktober 2015
VOOR: bestuurders, managers, beleidsmakers van bedrijven, overheden, financiële instellingen, kennisorganisaties

Het Investment Plan for Europe, beter bekend als het Juncker Plan, is een ambitieuze poging van de Europese Commissie om de economische groei en werkgelegenheid aan te jagen en het concurrentievermogen van Europa te versterken. De hoofdrol is weggelegd voor het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI), dat de komende drie jaar tenminste €315 mld aan investeringen in onder meer infrastructuur (energie, breedband, transport), onderwijs, onderzoek en innovatie en leningen aan bedrijven (MKB en midcaps) moet genereren.

Na jaren van stagnerende investeringen – binnen de EU nog altijd zo’n 15 procent onder het niveau van piekjaar 2007 – kunnen de doelstellingen van het plan op algemene instemming rekenen. De besluitvorming door de Brusselse instellingen heeft zich in recordtempo voltrokken, zodat het EFSI al deze zomer van start kan.

Maar hoe kansrijk is het plan? Hoe reëel het beoogde hefboomeffect van het EFSI (met €21 mld aan EU-garanties en EIB-kapitaal het vijftienvoudige aan investeringen losmaken)? Welke projecten komen in aanmerking voor financiering? Welke mogelijkheden biedt het fonds voor institutionele investeerders, private partijen, overheden?

Teneinde inzicht te geven in de uitgangspunten en uitwerking van het Europese investeringsplan, met bijzondere aandacht voor het EFSI, organiseert APEP dit najaar een studieprogramma in Brussel dat deelnemers rond de tafel brengt met sleutelspelers bij de Europese Commissie (kabinet Juncker en/of Katainen, DG ECFIN), de Europese Investeringsbank (vice-president Pim van Ballekom) en het Europees Parlement (EFSI-rapporteur José Manuel Fernandes plus een of twee Nederlandse MEP’s). Ook zal van gedachten worden gewisseld met belangenbehartigers van Nederlandse overheden en bedrijven en een econoom van toonaangevende denktank (Bruegel of CEPS).

Dit korte, intensieve APEP-programma is bedoeld voor bestuurders en senior managers en beleidsmakers van Nederlandse bedrijven, financiële instellingen, overheden en kennisorganisaties. Zoals het een APEP-programma betaamt ligt de nadruk op interactiviteit en vertrouwelijkheid (korte presentaties, ruime gelegenheid tot discussie, Chatham House rules) en is er ruimte voor onderling netwerken in een compact deelnemersveld van hoog niveau.

Het programma vangt aan in de namiddag van maandag 12 oktober en eindigt in de namiddag van woensdag 14 oktober.

Voor meer informatie over programma, kosten en aanmelding kunt u contact opnemen met Robin Doeswijk, programmamanager: 010-2424 182 / robin. doeswijk [at] apep. nl

Direct aanmelden kan middels dit inschrijfformulier.

Source: Ouest France

Source: Ouest France